Uvala Zavratnica

MaDi    Izleti brodom    Uvala Zavratnica
 
 
Rezervirajte svoj apartman!
 
(osoba) - Apartman
 

Uvala Zavratnica

Uvala Zavratnica je bez sumnje jedna od najljepših uvala hrvatske obale Jadranskog mora.Udaljena je oko 20 minuta laganog hoda stazom koja vodi uz more južno od trajektnog pristaništa (za otok Rab) u Jablancu. Do nje se može doći i iz sela Zavratnica, spuštajući se od vidikovca stazom prema uvali. Brojni izletnici i turisti ljeti je posjećuju i plovilima. Zbog ljepote krajobraza i prirodnih vrijednosti (geomorfoloških, florističkih...) stavljena je 1964. godine pod posebnu zaštitu u kategoriji zaštićenih krajolika. Od 1981. sastavni je dio Parka prirode "Velebit". "U neposrednoj blizini Jablanca, pod Velebitom, sakrio se jedan od dragulja hrvatskog Jadrana: zaljev Zavratnica. Čini se da je djelić norveške obale zalutao u Hrvatsku; ali ne djelić zelene i sjenovite sjeverne obale, nego sunčane, svijetle, u surom kamenu urezane obale.

Zavratnica samo oblikom podsjeća na fjord, njezin je postanak bitno drugačiji. Tu nikad nije bilo ledenjaka, ali su umjesto njih bujice brazdale padinama Velebita. Jedan je takav bujičnjak postglacijalnim dizanjem morske razine potopljen i tako je stvorena kršna Zavratnica. Dužina zaljeva iznosi oko 1 kilometar, a širina varira od 50 do 100 metara. Strmim visokim padinama spuštaju se sipari vapnenog kršja do same obale. Gradnjom terasa i sađenjem drveća ti su sipari u većini smireni i ukroćeni, pa Zavratnicu danas bez teškoća može obići svaki posjetilac. Tko želi više ljepote, neka se malo potrudi i popne, jer Zavratnica iz ptičje perspektive nudi jedinstvenu panoramu kamena i mora." To je otprilike opis Zavratnice iz knjige "Prirodne znamenitosti Hrvatske" (4. izdanje, 1988.), u koju je ovaj zaljev uvršten kao "značajni krajolik".

"Prema legendi, godine 615. dogodio se strašan potres u ovom području i tada su u jednoj noći potonula tri starorimska grada. Prvi je bio Ortopla, na mjestu današnjeg naselja Stinica (oko 5 km zapadno od Jablanca, op. ur.). O tome svjedoče ostaci rimskog časničkog groblja i kovačnice novca. Drugi je Cissa (danas Caska, op. ur.) na otoku Pagu. Iz nalazišta je vidljivo da je tamo bilo sjedište biskupije. Treći veliki grad je bio na području Sv. Jurja (istočno od Senja, op. ur.) i zvao se Lopsica. Kada se dogodio potres i potapanje tih gradova tada je prema legendi nastala i Zavratnica."